Forside

Almen praksis

Øjenklinik

Om

Kontakt

Abort

Uønsket drægtighed (abort)

Selv om man er meget opmærksom på sin tæve i løbetid, kan uheldet være ude, hvis en hanhund finder frem til tæven, og en parring finder sted.

Hvornår kan tæven parres?

Parring med drægtighed til følge kan ske i en lang periode nemlig fra 6 dagen – 30 dagen efter tævens første blødningsdag. Så det er en lang periode man skal holde øje med sin løbske tæve, hvis man ikke ønsker den drægtig.

Desuden er det vigtigt at være opmærksom på, at det er sjældent, at tæver holder op med at komme i løbetid. Intervallet mellem løbetiderne kan forlænges med alderen, men ældre tæver kan komme i løbetid, og dermed kan drægtighed opnås gennem hele livet.

Er tæven blevet parret?

Hvorvidt tæven er blevet parret, er ikke altid ligetil at afgøre. Hvis man ikke har set at tæven er blevet parret, men har en formodning om at det kunne være sket, kan dyrlægen inden for 24 timer efter en evt. parring, afgøre med op til 100 % sikkerhed, om tæven er parret. Dette gøres ved at undersøge, om der er sædceller i tævens skede.

Er tæven drægtig?

Det er dog ikke alle parringer, der ender med drægtighed. I op mod 50 % af parringer opnås ikke drægtighed. Drægtighed kan diagnosticeres fra ca. dag 28 efter parring med enten en blodprøve eller ved scanning.

Abort hos tæver

Abort hos tæver kan foretages op til dag 45 efter parring. Ved behandling inden dag 20 optages de dannede fostre i livmoderen. Eneste symptom kan være let flåd fra skeden. Ved behandling efter dag 20 kan aborten følges af fysiske tegn på fødsel. Aborten er mest effektiv indenfor 25 dage efter parring, idet der er større risiko for delvis abort efter dag 25.

Dyrlægen giver tæven 2 indsprøjtninger med 24 timers mellemrum. Der kan i op til 23 % af behandlede hunde forekomme lokale reaktioner i form af hævelse og smerte, der hvor medicinen gives. Disse reaktioner forsvinder indenfor 28 dage.

Behandlingen kan medføre et forkortet interval til næste brunst. Dvs. at tæven kan komme i løbetid indenfor 1-3 måneder efter behandlingen.

Del

Dyrenes Læge og Øjenklinik

Klinik i Rødkærsbro og Karup
+45 27 60 60 69
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.