Forside

Almen praksis

Øjenklinik

Om

Kontakt

Chusings syndrom

Chusings syndrom hos hund


Chusings syndrom er en af de hyppigste hormonbetingede lidelser hos hund, og alligevel er den relativ sjælden.


Lidelsen opstår hvis kroppen udsættes for øgede mængder af binyrebarkhormon gennem længere tid. Den forhøjede mængde af binyrebarkhormon kan enten skyldes en overproduktion i kroppen, eller være en følge af medicinsk behandling med binyrebarkhormon. I tilfælde af overproduktion i kroppen skelnes mellem to former, nemlig overproduktion af styrende hormoner i hjernen (Hypofysære form) samt overproduktion af binyrebarkhormon i binyrerne (binyrebetingede form). Overproduktion skyldes ofte svulst i hjernen eller i binyrerne.


Sygdommen ses mest hos ældre hunde, typisk fra 7-12 års alderen. Den hypofysære form ses hyppigst hos gravhunde, bostonterrier, beagle, dværgpuddel og boxer, mens den binyrebetingede form ses mest hos store hunderacer og hyppigere hos tæver end hos hanhunde.


Binyrebarkhormon virker mange steder i kroppen, og symptomerne er derfor mangeartede. Blandt de hyppigste symptomer er øget appetit, drikkelyst og tissetrang. Tendens til at puste meget. Pelsen bliver tyndere som følge af hårtab, huden bliver tyndere og ofte ses gentagne hudproblemer. Hunden bliver gradvis sløvere og der opstår muskelsvaghed. Bugomfanget øges, og hunden bliver vommet at se på.


Mistanke om sygdommen forekommer, hvis hunden udviser et eller flere af ovennævnte symptomer. Diagnosen stilles ud fra urin- og blodprøver. Blodprøverne kan afsløre, hvilken form af sygdommen, der er tale om, og behandlingen iværksættes ud fra dette resultat.


De fleste tilfælde af Cushings syndrom kan behandles med medicin, som blokerer for kroppens produktion af binyrebarkhormon. Behandlingen er ret effektiv, og der ses ofte bedring indenfor 1 måneds behandling. Da et for lavt niveau af binyrebarkhormon i kroppen vil gøre hunden alvorlig syg, er det vigtigt at der i behandlingsforløbet tages blodprøver som hjælper med at fastlægge doseringen. Bivirkninger af medicinen er sjældne, men ved overdosering kan forekomme diarre, opkast, sløvhed og manglende appetit.


Opstår chusings syndrom som følge af behandling med binyrebarkhormon, er behandling en udfordring. I disse tilfælde må det vurderes, om lidelsen, som er årsag til behandlingen, kan behandles med anden medicin end binyrebarkhormon.

Del

Dyrenes Læge og Øjenklinik

Klinik i Rødkærsbro og Karup
+45 27 60 60 69
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.