Forside

Almen praksis

Øjenklinik

Om

Kontakt

Hedeslag

Sommer, sol og varme biler – en dødsfælde for hunden.

Det er sommer det er sol og det er ferie - og der skal handles ind til grillaften i aften. Familiens elskede labrador Buller står med store øjne og vil så gerne med. Det er så hyggeligt at have Buller med, og der skal jo bare lige handles ind i centeret – det tager ingen tid. Hele familien inkl. Buller hopper i den rummelige stationcar, som ved centeret parkeres i skyggen. Alle 4 ruder rulles et par cm ned, frisk luft til Buller.

Der bliver handlet ind til den store guldmedalje. Også et kødben til Buller bliver der tænkt på. Ved kassen er der kø, for andre har fået samme ide denne lørdag formiddag. Indkøbet tager længere tid end planlagt, og på vejen ud møder familien gode venner og snakker lidt. Buller har det jo fint, bilen holder i skygge, og frisk luft er der også tænkt på.

Efter godt 1½ time kommer familien ud af det afkølede center, og en ulidelig vindstille varme møder dem. De skynder sig hen til bilen, som står i fuld sol og har gjort det længe.

Hurtigt får de åbnet bilen, og bag i bilen ligger deres elskede og trofaste familiehund – død af hedeslag.

Buller havde ikke en chance. Allerede efter kort tid vandrede solen og skyggen på bilen forsvandt. Temperaturen i bilen steg til ekstreme varmegrader.

Hedeslag er en tilstand hvor kroppen bliver overophedet på kort tid. Hunde kan ikke skille sig af med overskudsvarme ved at svede. I stedet trækker de vejret hurtigere (hyperventilerer), så den hurtige luftstrøm afkøler luftvejene. De savler og tungen hænger ud af halsen. Hvis ophedningen fortsætter bliver hunden svimmel og rastløs, mister bevidstheden og kan ende med at dø.

Hvis familien havde været hurtigere tilbage ved bilen, kunne de måske have redet Buller. Det første de skulle have gjort, var at sørge for at opvarmningen ikke fortsatte. Hunden anbringes i kølige omgivelser, og munden renses for savl og fråde. Herefter afkøles ved at overbruse kroppen med 15-20 grader varmt vand. Vandet må ikke være for koldt, idet blodkarrene i huden trækker sig sammen, og forhindrer kroppen i at komme af med varmen. Behandlingen fortsættes og dyrlægen kontaktes imens. I samråd med dyrlægen vurderes det, om der er behov for, at hunden kommer i behandling med det samme.

Hvis hedeslaget er alvorligt, som det var tilfældet med Buller, går hunden i shock, og ilt og væskebehandling (drop) er nødvendigt for overlevelse. Desværre nåede familien ikke at hjælpe Buller.

Hændelsen som endte så tragisk var på intet tidspunkt ondt ment. Det var bare ønsket om samvær med såvel familie som dennes bedste ven hunden, på en forkert dag.

Husk altid at overveje, om din hund ikke har bedst af at blive hjemme i et køligt hus og med frisk vand i vandskålen – også selvom familien bare lige skal i centeret og handle.

Del

Dyrenes Læge og Øjenklinik

Klinik i Rødkærsbro og Karup
+45 27 60 60 69
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.