Forside

Almen praksis

Øjenklinik

Om

Kontakt

Bidsår og bylder

Bidsår og bylder hos katte

Infektioner i form af bylder under huden forekommer oftere hos katten end hos noget andet dyr. Bylderne opstår som følge af at katten under slagsmål med andre katte bliver bidt. Når katten bliver bidt indpodes modstanderens mundhulebakterier under huden. Bidsåret heler op og under huden opstår gunstige forhold for bakterierne. Disse udvikler sig og der opstår en byld.

Når katten bliver bidt vil der være en lokal smerte på bidstedet. Efter et par dage vil der udvikles en betændelse i området, som vil vokse i størrelse under huden, og der dannes en byld. Katten bliver på dette stadie nedstemt, mister appatiten, får feber og store smerter lokalt, hvor bylden er lokaliseret. I nogle tilfælde brister bylden efter nogle dage, og der udtømmes gulligt ildelugtende pus fra bylden.

I mange tilfælde får katte bylder, som forsvinder igen uden komplikationer. I disse tilfælde er det ikke sikkert, at ejeren registrerer, at katten har haft en byld.

Katte med bylder, som er alment påvirkede, skal behandles for infektionen. Er bylden endnu ikke udtømt, er det nødvendigt at bedøve katten, udtømme bylden og skylle hulrummet ud, hvor bylden var placeret. I nogle tilfælde vil dyrlægen vælge at ligge et dræn i hulrummet, så der ikke opstår en byld igen. Hvis bylden er bristet skylles denne ud, og der gives antibiotika for at hindre at åbningen lukker, og at der dannes en ny byld.

I enkelte tilfælde kan infektionen overgå til blodbanen og give anledning til blodforgiftning. I disse tilfælde bliver katten voldsomt almenpåvirkede og kræver omgående dyrlægeassistance.

Alle katte, som kommer ud, kan komme op at slås. Men hankatte, som ikke er kastrerede, får oftere bylder end hunkatte og kastrerede hankatte. Dette idet de slås med hinanden om retten til hunkatte og territorier. Dette er en af årsagerne til, at det anbefales at kastrere hankatte, som ikke skal indgå i avl.

Visse virusinfektioner, som fx katteleukæmi, katte AIDS og smidtsom bughindebetændlelse, kan bla overføres med kattebid. Hvis katten får en af disse sygdomme er der større risiko for at katten udvikler bylder efter bid. Disse sygdomme nedsætter kattens immunforsvar, så katten har svært ved selv at slå infektionerne ned.

Del

Dyrenes Læge og Øjenklinik

Klinik i Rødkærsbro og Karup
+45 27 60 60 69
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.