Tårekanal defekt

DLOK_Taarekanaldefekt

Tillukning eller manglende åbning af tårekanaler (Atresia Puncta Lacrimalis eller mikropuncta)

Tåreapparatet består af tårekirtlerne, som danner tårevæsken og tårekanalerne, som føre tårevæsken væk fra øjet. Kirtlerne som danner den vandige del af tårevæsken ligger dels i øjelåget over øjet samt i blinkhinden. Tårekanalerne starter i øjets slimhinde som to spalteformede åbninger i den indvendige øjenkrog. Disse kaldes puncta Lacrimalis. Der findes et puncta i det øvre øjelåg og et i det nedre. Herfra fører tårekanalerne til tåresøen hvor de forendes. En fælles kanal fører herefter tårerne til en åbning som hos langt de fleste hunde og katte ligger i næsehulen Hos enkelte dyr især brachiocephale racer kan kanalen munde ud i mundhulen.

I tilfælde af manglende passage af dette tåresystem vil tårerne, som dannes ikke kunne passere normalt til næsehulen men derimod løbe over øjelågene og ned af kinderne som tåreflåd.

Manglende åbning af tårekanaler (Atresia Puncta Lacrimalis)
Atresia Punkta Lacrimalis er en medfødt manglende dannelse af punkta lacrimalis (lille spalteformig åbning til tårekanalen) Lidelsen kan ses hos alle racer, men ses hyppigst hos Golden Retriever og Engelsk Cocker Spaniel. Det kan ikke afvises at lidelsen er arvelig, men arvegangen er ikke fastlagt.

For små åbninger af tårekanaler (Mikropuncta):
Mikropunkta er en defekt hvor puncta lacrimalis er for snæver, men dog til stede. Dette er en medfødt defekt, som kan ses hos alle racer. 

Blokering af tårekanaler eller disse åbning
Ved kronisk betændelse i øjets bindehinde, eller ved betændelse eller fremmedlegeme i tårekanalerne kan disse blokeres.

Manglende udvikling af tårekanaler
Manglende udvikling af tårekanaler ses sjældent.
Ved en grundig undersøgelse af øjet med et øjenmikroskop kan vurderes, om der er tale om manglende åbning af tårekanaler (Atresia Puncta Lacrimalis), mikropuncta eller om der er sket en blokering af tårekanalerne af anden årsag.
Ved anvendelse af et farvestof, som placeres i øjet kan det vurderes om der er passage til næsehulen, og om denne passage er normal. Hvis der er nedsat eller manglende passage vil dyrlægen anbefale at dyret bedøves så læsionen kan defineres og evt. behandles.

Behandling af manglende åbning af tårekanaler (Atresia Puncta Lacrimalis)
Manglende åbning af tårekanaler kan i afhjælpes med en operation hvor åbningen til tårekanalerne etableres.

Behandling af mikropuncta:
Mikropuncta kan ligeledes afhjælpes med en operation, hvor åbningen til tårekanalerne gøres større.

Behandling af blokering af tårekanaler:
Ved en udskylning af tårekanlerne kan en sådan blokering i nogle tilfælde fjernes, så der igen passage. Men ofte er der tale om arvævsdannelse i tårekanalerne, og hvis dette er årsagen kan passagen ikke genetableres.

Behandling af manglende tårekanaler:
Hvis tårekanlerne mangler er mulighederne for behandling begrænset. Der er beskrevet metoder til at kirurgisk at danne kunstige tårekanaler. Effekten af denne operation er dog meget usikker, og oftest ender de kunstige kanaler med at lukke igen. Af denne årsag udføres denne behandling ikke på Dyrenes Læge og Øjenklinik.

Avl og Atresia punkta lacrimalis og mikropuncta:
I 2010 blev det i ECVO regi besluttet, at der ved en øjnelysning og udstedelse af en ECVO attest skal undersøges for Atresia Punkta Lacrimalis og mikropuncta. Fund af lidelsen skal noteres på attesten. Lidelsen er ikke diskvalificerende for avl, men det må anbefales, at der vælges en avlspartner, som ikke har samme lidelse.

Del

Dyrenes Læge og Øjenklinik

Klinikkens adresse:
Munkemarken 72, Thorning
8620 Kjellerup 

Åben efter aftale

+45 27 60 60 69
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
 

Læs om