Regnbuehindebetændelse

Regnbuehindebetændelse (Uveitis) kanin

Øjeæblet er som en blære med opbygget af 3 lag.

  • Yderste lag: Senehinde og hornhinde
  • Miderste lag: Regnbuehinde, strålelegeme og årehinde – tilsammen kaldet årehinden
  • Inderste lag: Nethinden

Blæren som disse væv danner, er fyldt fra forrest til bagerst med kammervæske, linse og glaslegeme.

Uvea betyder drue på græsk og minder da også om indersiden af en drue hvis denne åbnes op. Der kan opstå betændelse i hele uvea (Regnbuehinde, strålelegeme og årehinde), men ofte ses alene betændelse i regnbuehinden.

Regnbuehindebetædnelse/årehindebetændelse (uveitis) hos kaniner kan være forårsaget af flere faktorer:

  • Systemiske Infektioner (pasturella og Staphylococcer)
  • Traume på øjet
  • Andre øjensygdomme: Især spiller linseinduceret uveitis en stor rolle hos kaniner. Grå stær forårsaget af infektion med en mikroorganisme kaldet Encephalitozoon cuniculi kan give anledning til ødelæggelse af linsen og dermed uveitis.

Regnbuehindebetændelse/årehindebetændelse medfører tåreflåd, sammenkniben af øjelåg, hævelse af bindehinden, kaninen bliver nedstemt og gemmer sig.

Det syge øje bør undersøges nøje. Øjenpaneldyrlægen undersøger hornhinden, forreste øjenkammer og linsen med en spaltelampe. Desuden undersøges nethinden med et ophthalmoskop for at vurdere, om der er tale om regnbuehindebetændelse alene, eller om årehinden også er involveret.

Det er vigtigt at diagnostisere regnbuehindebetændelse/årehindebetændelse tidligt, idet sygdommen kan udvikle sig til grøn stær (glaukom). Grøn stær er svær at behandle hos kanin og fører oftest til blindhed.

Behandlingen af regnbuehindebetændelse/årehindebetændelse tager sigte på at behandle den tilgrundliggende årsag, hvis denne findes. Derudover behandles den specifikke lidelse i øjet.

Behandlingen indebærer lokal eller systemisk behandling. Behandlingen er meget langvarig. Behandlingsintensiteten kan dog oftest nedsættes efter 1-2 måneder.

Hvis der er mistanke om infektion med encephalitozoon cuniculi, kan fjernelse af linsen være nødvendig. Efter operationen behandles infektionen samt regnbuehindebetændelsen, som denne har forårsaget med øjendråber og tabletter.

Del

Dyrenes Læge og Øjenklinik

Klinikkens adresse:
Munkemarken 72, Thorning
8620 Kjellerup 

Åben efter aftale

+45 27 60 60 69
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
 

Læs om