Entropion

Entropion hos kat (indadkrængning af øjelåg)

Entropion eller indadkrængning af øjelåg er en lidelse, hvor en del af eller hele øjelåget ruller indad. Dette medfører at hårene på øjelåget kommer i berøring med øjets hornhinde og bindehinde og kan give anledning til alvorlig skade. 

Den unormale stilling af øjelåg eller dele af disse kan være medfødt, opstå tidligt i dyrets liv i forbindelse med vækst eller erhverves senere.  Sygdommen kan i visse tilfælde være arvelig. Alvorlig betændelse i øjets hornhinde og bindehinde kan medføre entropion , og ofte er dette årsagen hos katte. Fysisk skade kan ligeledes være årsagen.  Tilstanden kan være forbigående, men er oftest en permanent tilstand.

Symptomerne på entropion er lysskyhed, tåreflåd, patienten kniber øjet sammen og virker smerte påvirket og nedstemt. Ofte forårsager den kroniske irritation en betændelse i øjets hornhinde og bindehinde. Der kan opstå sår på hornhinden, og denne bliver hvid evt. med indvækst af blodkar og pigment.

Diagnosen stilles på grundlag af symptomerne, idet den unormale rulning af øjelåget er umiddelbar synlig. Dyrlægen stiller diagnosen og kan ved en nærmere undersøgelse bestemme årsagen til entropion.

Behandling er afhængig af årsagsforhold og dyrets alder. Hos kat hvor entropion ofte opstår efter en kronisk irritation i hornhinde og bindehinde er det vigtigt også at behandle den tilgrundliggende årsag.

Entropion hos udvoksede dyr behandles oftest med en permanent plastisk operation, hvor dyrlægen fjerner en lille del af øjelåget, så dette rettes op, og kommer til at ligge perfekt mod hornhinden.  I meget sjældne tilfælde er en enkelt operation ikke tilstrækkelig, og det kan være nødvendigt med en ny operation på et senere tidspunkt.

Efter operationen er det vigtigt at patienten har en krave på, som forhindrer den i at gnide i såret. Trådene, som anvendes ved operationen, er meget tynde og kan rives over.

Fremtidsudsigterne er gode, hvis der iværksættes den rette behandling inden der sker for stor skade på hornhinden.

Del

Dyrenes Læge og Øjenklinik

Klinikkens adresse:
Munkemarken 72, Thorning
8620 Kjellerup 

Åben efter aftale

+45 27 60 60 69
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
 

Læs om