Kirsebærøje

Cherry eye hos kaniner (prolaps af den harderianske kirtel)

Den harderianske kirtel er lokaliseret ved basis af det 3. øjelåg og normalvis skjult under øjelågene. Hos kaniner er kirtlen delt i 2 dele:

  • En øverste hvid del
  • En nederste rød del

Den hvide del er mindre end den røde del. Han kaniner har en relativ stor kirtel, som yderligere bliver større i avlssæsonen.

Den nederste røde del af kirtlen kan prolabere, dvs. fjerne sig fra den normale position og blive synlig. Prolaps af kirtlen fører til hævelse af det 3 øjenlåg. Årsagen kendes ikke, men menes at være svaghed i bindevævet omkring kirtelen. Kirtelen flytter sig, bliver irriteret, og irritationen giver hævelse og øjenflåd. Det 3 øjenlåg kan blive blodig og få sårdannelse.

De kliniske tegn er tilstrækkelige til at stille diagnosen. Tilstanden bør skelnes fra prolaps af det fedtvæv, som ligger bag øjet. Prolaps af fedtvæv kan forekomme hos overvægtige kaniner.

Tidligere var behandlingen at fjerne kirtlen. Men dette er en vanskelig operation hos kaniner, idet der ligger store blodkar i området. Desuden er det hos andre arter erkendt, at fjernelse af kirtlen kan føre til tørøje.

I dag behandles prolaps af den harderianske kirtel ved at sy kirtlen ned på plads igen.

Del

Dyrenes Læge og Øjenklinik

Klinikkens adresse:
Munkemarken 72, Thorning
8620 Kjellerup 

Åben efter aftale

+45 27 60 60 69
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
 

Læs om